Sliktāk būs, bet izeja ir tikai viena

 Internetā jau tagad sākas prognozes par to, kas notiks ar Baltkrieviju. Varu garantēt – vismaz tuvākos piecus gadus būs ļoti slikti. Bet ilgtermiņā izeja vienalga ir tikai viena – jau tagad nomest Lukašenko.

Iemesli tam, kāpēc būs sliktāk, slēpjas pašreizējā režīmā. Internetā ir daudz sajūsmas pilnu stāstu par to, cik veiksmīga ir bijusi Lukašenko ekonomika, bet tas viss ir meli. 2020. gadu Baltkrievija sagaidīja uz ekonomikas sabrukuma sliekšņa ar milzīgiem valsts parādiem un milzīgiem valsts uzņēmumu parādiem. Alegorijās runājot – jūs visu laiku esat maksājuši mājas apsaimniekošanas naudu un pēkšņi uzziniet, ka māja patiesībā tūlīt sabruks, bet jums ne tikai neļauj kaut ko remontēt vai māju pamest, bet gan pieprasa palikt un turpināt maksāt. Un, pat ja mājas vecāko izdosies nomainīt, jums būs jāmaksā vai pašiem jāiegulda milzīgs darbs, lai mājas sabrukšanu novērstu. Tāpēc, pat ja Baltkrievijai izdosies atgūt brīvību, vienalga priekšā ir vismaz pieci vai pat vairāk ļoti smagi gadi.

Kas notiks, ja brīvību atgūt neizdosies? Līdz šim Lukašenko izdzīvoja uz Krievijas aizdevumiem. Vai Krievija dos tālāk – ej nu sazini. Slavenie valsts uzņēmumi nepalīdzēs – gandrīz visiem ir milzīgi zaudējumi un tos nepārtraukti subsidē milzīgos apmēros. Izeja varētu būt ekonomikas modernizācija – bet kā jūs to sagaidiet valstī, kur bloķēts internets? Jums liekas, ka internetu nebloķēs? Kā tad diez eksistēs Lukašenko režīms, ja internets būs brīvi pieejams un cilvēki varēs uzzināt, ka citur pasaulē cilvēki dzīvo daudz labāk un patiesību par to, kas notiek Baltkrievijā? Nē, ja Lukašenko uzvarēs, tad internets būs pirmais, kurš cietīs. Jūsuprāt, kāpēc tik maz ziņu par protestiem un neapmierinātību Ziemeļkorejā, pat neskatoties uz to, ka viņiem nemainīgi eksistē 16 koncentrācijas nometnes, kas nozīmē, ka pretestība patiesībā ir un, pat neskatoties uz informācijas trūkumu, pietiekami nopietna? Vienkārši nav neviena, kas pastāsta, nav interneta.

Un tas viss notiks jau uz tā fona, kas pašlaik notiek – pilnīgs Baltkrievijas ekonomikas kolapss, sabrukums. Ja Lukašenko nometīs, tad kolapsu ar laiku pārvarēs, kā jau normālā tirgus ekonomikā. Bet Lukašenko režīmā galvenais ir stabilitāte – ja tas ir sabrukums, tad tas ir sabrukums – stabils, lejupejošs sabrukums. Ko darīs cilvēki? Protams, ka dosies bēgļu gaitās. Viņus, tāpat kā latviešus, pasaulē normāli sagaidīs – veikalus nelaupa, strādā – kāda vaina? Samazinoties iedzīvotājiem, cietīs ekonomika, paliks tikai sliktāk. Domājiet, tie, kas paliks Baltkrievijā – par to priecāsies? It īpaši tāpēc, ka ekonomikā neko uzlabot nevarēs, jo visu noteiks Lukašenko – un kā jums liekas, cik gudras idejas viņš izvirzīs?

Vēl viens variants – pēc Lukašenko aicinājuma ierodas Krievijas karaspēks. Ko māk radīt Krievija? Donbasu. Skatieties uz kuru valsti gribiet, kur Krievija ir atnākusi palīgā, rezultāts ir viens un tas pats. Uzņēmumu slēgšana, nepārtraukta karadarbība, vietējo «bratku» karš savā starpā un ar vietējiem aizstāvjiem un krievu armiju. Tā pat nav Ziemeļkoreja – tā ir pilnīga bandītu vara. Kādā veidā tas varētu uzlabot dzīvi Baltkrievijā?

Tāpēc – izeja ir tikai viena – nomest Lukašenko, īstenot reāli brīvas, sakārtotas vēlēšanas, tikt galā ar Tarakāna režīma sekām un tad ar laiku var sākt gaidīt reālus rezultātus un izaugsmi.






Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis