Kāpēc latvietim patīk, ka par viņu ņirgājas?



Palasīju te internetā tekstus - redz, politiķiem ir tādas atklāsmes, dati, papīri - kāpēc žurnālisti nekā neizmeklē? Nu, vispār ir divi iemesli. Pirmais - tādu žurnālistu Latvijā mums praktiski nav (lai arī ko daži politiķu pielīdēji vēstītu) un, ja arī ir - kāpēc lai viņi to darītu? 
Mēģināšu paskaidrot. Tas pirmais, par to, ka nav - jebkura izmeklēšana prasa reālas prasmes, sakarus, finansējumu. Pašlaik šādas izmeklēšanas ir bijušas lielākoties ļoti vienkāršas - atnāk kaut kur no mums nezināmiem avotiem informācija, kuru atliek tikai "pareizi" apstrādāt un tad "rokošā" žurnālistika parādās visā krāšņumā. Realitātē, ja nav politiķu, kas šos materiālus piespēlē, tas lielākoties ir ļoti smags, ilgs, finansiāli neizdevīgs un bieži vien arī neefektīvs darbs. 
Otrs moments - kāpēc to darīt? Redz, bija man te gadījums, kad atklāti pateica - Varnevičam "čuriņa" par īsu kaut ko tur izrakt, vārdu sakot - nekāda rokošā žurnālistika nesanāk, neko uzrakstīt nevaru utt. Kaut ko jau laikam toreiz pabļaustījos, bet nu atkal gribas pie šīs tēmas atgriezties. 
Varētu jau piekrist - nekāds superkarotājs nekad neesmu bijis, bet tik viena lieta - kopumā iepriekšējā pašvaldību darbību periodā "Bauskas Dzīvē" publicējām stāstus par to, kā kopumā pašvaldības izsēja vējā vairāk nekā miljonu eiro. Par neefektīviem projektiem, brāķa darbiem, iedzīvotāju ignorēšanu un pat reizēm diezgan klaju ņirgāšanos. Ja nopietni, tad tie bija apmēram trīs gadi, kad reāli ik pa brīdim ikviens no mums vilka ļoti nopietnus materiālus ārā. Un kāds bija rezultāts? Partijas, kuras to visu darīja, ieguva vēl vairāk balsu nekā līdz šim un konkrētajiem politiķiem vēlētāji pauda vislielāko atbalstu. Iznāk, ka mēs reklamējām viņus? Un tas nav tikai novados. Kāda jēga kaut ko rakt, meklēt, ja pēc tam cilvēki balso par Lemberga ZZS, par Āboltiņu, par Zaķi, pašreizējo Vienotību?
Tā nav tikai pagātnes ēna. Vēl aizvien Latvijā populārākās partijas ir ZZS un Saskaņa. Lielākā daļa šo partiju shēmu, kā viņu vadītāji iedzīvojas uz iedzīvotājiem, nav noslēpums, bet viņi ir populārākie. Nav noslēpums vairs, ka gan JKP (Jauno komunistu partija), gan "Attīstība/PAR" ir prasti esošo partiju kloni, kuru mērķis ir iegūt jaunas oligarhiem pakļāvīgas sejas politikā. Un? Šo partiju popularitāte tikai aug. 
Ziniet, ir tāds portāls pietiek.com. Viņi publicē tādus materiālus, ka mati ceļas stāvus. Un? Vai kaut kas ir mainījies? 
Un parastajam latvietim arī nezin kāpēc pietiek, ka kāds vienkārši kaut ko pabļaustās. Cik no jums zina, ko taisās izdarīt KPV.LV, ja tiks pie varas? Nevis to, ko bļauj Artuss Kaimiņš, bet gan - ko viņi plāno darīt? 
Es pats vēl aizvien neeju uz Maksimu. Nevienu mirkli neesmu pamanījis, ka uzņēmums nožēlotu Zolitūdē notikušo. Ir arī virkne citu saskarsmes momentu un situāciju, ko nedaru, jo zinu, ka cilvēks vai iesaistītais uzņēmums mīl nodot, ņirgājas par kādu, apzog kādu. Ko dara latvieši? Tāda sajūta, ka no kungu laikiem ierasts - jo vairāk tev dara pāri, jo labāks cilvēks. Maksima rullē, ZZS un Saskaņa vienkārši brauc visam pāri. Un dievs sodi, ja kāds pateiks, ka var būt citādāk. Visi, kas sēž internetā nories un pārējie paklusēs tikai tāpēc, ka internetā nesēž un to nelasa. 
Rokošā žurnālistika, sakiet? Kāpēc man to darīt, ja izrādās, ka jebkurš noziedzīgs solis tikai rada no politiķa elku, par kuru noteikti jābalso? Kāda no tā jēga, ja latvietim no iegūtajiem faktiem tik mazohisms aug augumā. Kāpēc lai kāds kaut ko meklētu, skatītos un pētītu, ja jūs atbalstiet tos, kas par jums ņirgājas un jūs apzog?


Komentāri

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis