Žēl, bet Latvijā kaut ko mainīt ilgi nevarēs


Par Saeimas galvenajām intrigām tā kā būtu uzrakstīts. Jā, jā, galvenās intrigas būs deputātu čupošanās, jo viss pārējais būs tukšs teātris - šajā Saeimā labas izmaiņas valstī nesagaidīsim.
Toties interesanti ir paskatīties, cik lielas patiesībā bija cerības kaut ko izmainīt uz labu. Vispirms - izrādās, ka apmēram 40 procenti balsu nav ietekmējamas. Gandrīz nekādā veidā. Apmēram 25 procenti ir par Saskaņu vai vienalga kuriem krieviem, 8 % par NA, 8 % par ZZS. Pēdējie divi stāsta, ka atbalsta nacionālismu un laukus. NA savu nacionālismu ar ķīniešu lāpām ir izdevies pierādīt, bet tas, ka vismaz 8 % saista ZZS ar laukiem, lai arī kaut kāda saistība ar šo jēdzienu ir tikai nosaukumā ...! Lai arī balsis ir garantētas. Loģiku un saprātu šajā čupiņā ir velti meklēt - tās vienkārši automātiski tiek šīm partijām.
Tad nu apskatīsimies, kas var cīnīties par pārējām balsīm. Apmēram 20 procenti ir protesta balsojums, kuru savā starpā sadalīs tie, kas bļaus "Pret". Šajās vēlēšanās tie ir KPV un JKP.
Tad apmēram 15 procentus balsu sadala tie, par kuriem droši var atzīt, ka pirms 70 gadiem pirmie zvanītu un ziņotu, kuri kaimiņi uz Sibīriju jāved. Jo tizlāka propaganda, jo lielāka ticība tam, ko šiem cenšas iegalvot un lielāka atsaucība. Šīs balsis šoreiz sadalīja APAR un ZZS, kaut kas tika arī JKP un KPV.
Tad ir kādi pieci procenti, kuru priekšā veselais saprāts paceļ cepuri un atkāpjas. Tie ir mazo partiju atbalstītāji un daļēji arī citu partiju, kur bez puslitra vispār balsojuma pamatojumu nesaprast.
Kas mums paliek? 20 procenti saprātīgo balsu, kas ir gatavi ieklausīties, mēģināt saprast, ko partijas piedāvā un pat iedziļināties tajā, kādi ir solījumi. Šīs balsis patiesībā visvairāk aizgāja tukšajā - tie bija Progresīvie, LRA, daļēji balsis ieguva KPV un JKP. Iespējams, ka pa procentam aizgāja uz NA, daļa tika Vienotībai. Viena piektā daļa vēlētāju, ko ar saprātu ir iespējams uzrunāt un ietekmēt. Pagaidām pārāk maz, lai mēs cerētu uz kaut ko labu nākotnē.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis