Partijas kloni - kas tas ir un ko tas nozīmē?

Bija vienā diskusijā jautājums un sapratu, ka tā zibenīgi un īsi uz šo neizdosies atbildēt. Stāsta būtība ir šāda - agrāk vai vēlāk partijas atbalstošie oligarhi vai kādas citas personas saprot, ka esošais grupējums ir vai nu izsmēlis savas iespējas jeb arī vienkārši nespēj uzlekt augstāk. Tad nu - lai iegūtu vairāk vietas Saeimā, rada partijas - klonus, kas nākamajā Saeimā nodrošinās vai nu vairāk balsu, jeb arī ļaus iegūt papildus biedrus. 
Pirmais izteiktais gadījums, cik atceros, bija tāda Jaunā partija. Tad nu pēc tam nāca neviena vien. Visskaļākais gadījums noteikti bija Zatlera partija - atzīstieties nu, cik daudzi no jums domāja, ka tas ir vienkārši veids, kā papildināt varas partiju balsis Saeimā? Savā būtībā tas bija izcils gājiens - Lilita apmierināta, protestētāju balsis iegūtas, savs bizness izbīdīts.
Bet nu no vēstures pie klasifikācijas. Pamatā kloni dalās divos veidos. Pirmais ir izmantot kādu jaunu vai vecāku protestētāju grupējumu, uzpumpēt to ar naudu un kadriem, vēlams piemeklējot kādu dziedātāju, rakstnieku un tad Saeimā sagaidīt, kad no tā pilnīgi loģiski atdalīsies vajadzīgie cilvēki, kas iedos papildus balsis sponsoriem. Kā jau teicu, Lilitas partija, oi, piedodiet, Zatlera, bija labs piemērs. Šajā Saeimā tāda ir JKP. Kāda partijai būs nākotne, redzēsim - var sadalīt pa tiem, kas atbalsta ZZS un kas izbrīnīti nesaprot, kas notiek, bet, visdrīzāk, partiju saglabās. Izskatās pašlaik tiešām labi.
Otrs variants - pilnīgi jauna partija. Savulaik Jaunā partija, tad Kremļa atbalstītāji savulaik izauklēja No Sirds Sudrabai, šogad tā ir "PAR", kurai turklāt veiksmīgi uztaisīta simbioze ar "Attīstību", par kuras politisko orientāciju jau nu gan nekad nav bijis nekādu šaubu. Šajā gadījumā pazīstamas personas vēl agresīvāk tiek izmantotas, kā pirmajā. Ir savi kuriozi. Ja pirmajā gadījumā ir skaidrs, ka cilvēki tomēr tieši JKP ar ZZS nespēja saistīt, it īpaši tāpēc, ka JKP, tāpat kā Lilitas partija, pozicionēja sevi kā ZZS pretinieci. Toties kā ir jāaizmiglo prāts, lai nepamanītu APAR izteikto klona līdzību ar Vienotību - tā arī nesapratu.
Kāpēc ZZS saistu ar JKP? Ķekavas pašvaldības savādniecības un arī citās pašvaldībās notiekošais izteikti parāda, ka JKP strādā līdzīgi ZZS un tikpat veiksmīgi sadarbojas. Turklāt tas ir loģisks PR gājiens. 30 procentus balsu Latvijā iegūst tie, kas ir pret krieviem vai par krieviem, bet tur NA un Saskaņu no nišas neizsist. Atlika vēl neaizņemtā niša - ir partija par Lembergu, bija jāizmanto iespēja aktivizēt partiju pret Lembergu. Just business, nothing personal.
Ir vēl viena pazīme, kas liecina, ka JKP ir klons - vara klasiski pieder valdei un šajā partijā tā ir ļoti neliela - pieci cilvēki. Trīs kontrolē partiju. Ļoti šaura grupa veido partijas politiku un tādam nopietnam demokrātiskam spēkam, kas cīnās pret oligarhiem, tas ir absolūti nepareizs veidojums - jo mazāk cilvēku valdē, jo lielākas iespējas ietekmēt valdes lēmumu.
Tāda nu mums ir tā Latvija - ja reiz cilvēkiem gribas kaut ko jaunu, paņems to pašu ..., iepakos smukā "pretkorupcijas, pretlembergijas, pretmaksātnespējas" iepakojumā un tā arī pasniegs. Un cilvēki pērkas.
Vai KPV.LV ir klons? Pagaidām uzskatāmu pazīmju nav. Izslēgt neizslēdzu, bet tas mēģinājums viņus saistīt ar Saskaņu izskatījās pēc labi pārdomātas Liepnieka kampaņas un deva arī savus augļus, pārvilinot daudzus vēlētājus uz JKP un APAR.


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis