Atbildes Biķernieka kungam par TVP

Sagaidot otro, nu jau krietni pārdomātāko rakstu, kurš kritizē manas idejas par Tautas Varas partijām, rakstu atbildi.
Vispirms sāksim ar pirmo rakstu, uzreiz arī uzsverot, kāpēc pirmajā rakstā ietvertā kritika man nelikās saistoša. http://www.bikernieks.lv/index.php/politika/118-maza-polemika-tautas-varas-partijas-sakara
Vispirms – vai ir vajadzīga jauna partija? Te ir viena nopietna atšķirība jautājuma uzstādījumā. Pašlaik Latvijā ir oligarhiskās partijas. Uzreiz definīcija: Oligarhija - valsts iekārta, kur augstākā politiskā un ekonomiskā vara pieder nelielai bagātāko pilsoņu grupai, kas valsti pārvalda savās, nevis sabiedrības interesēs. Mūsu valsts sistēma parasti ir tāda, ka oligarhi izveido savas partijas, finansē tās un bīda Saeimā. Kura bagātnieka partija uzvar, tas kļūst par oligarhu. Protams, ka partijas lielākoties oficiāli paziņo, ka tā nav, bet praksē tā tomēr ir.
Jā, mums nevajag jaunu oligarhisko partiju. Toties man nebūtu nemaz žēl, ja rastos kaut vai desmit jaunas Tautas Varas partijas – kur partijas vadību kontrolē biedri, nevis oligarhi.
Viens kritikas fragments, kas aizbrauca jūriņā – kritika it kā par partiju, bet stāsts bija par Saeimu - «Kā novērst deputātu "staigāšanu" no partijas uz partiju? Kā panākt, ka ievēlētie deputāti īsteno gan partijas programmu, gan vēlētājiem dotos solījumus? Pastāvošajā vēlēšanu sistēmā tas nav iespējams.» Lai arī kritika nav par tēmu, atbildēšu, turklāt praktiski ar to pašu, ko ierosina autors. Protams, ka dot iespēju atsaukt vēlētājiem deputātus nav prāta darbs. Jo mehānisms, kā to realizēt, ir visai šaubīgs. Ja nu vienīgi mažoritārajā sistēmā. Toties dot šādas tiesības partijām – ļoti vienkāršs un efektīvs mehānisms. Olšteina sešinieku uzreiz izmestu un ieviestu salīdzinošu kārtību Saeimā. Atsaukšanas mehānisms varētu būt ļoti vienkāršs – ja partijas kongresa vai iekšējā elektroniskā balsojuma vairākums uzskata, ka deputāts Saeimā nedara to, ko solījusi partija, viņu atsauc, vietā liekot nākamo. Protams, ka tas ir jāiestrādā Satvermē vai vienkārši vēlēšanu likumā. Ar TVP izveidi vien nepietiks.
Nekorekti izprasta ideja par valdi. Valdes locekļu kandidātus jāizvirza jau pirms kongresa sasaukšanas. Un apstiprināt var kopējā balsojumā arī bez kongresa, bet par to var vienoties partija, veidojot statūtus. Tas ir apspriežams jautājums. Tomēr, kas ir ļoti svarīgi – jau pirms kongresa biedriem ir jābūt iespējai iepazīties ar kandidātiem ar informāciju – kas viņi ir un ko viņi vēlas paust un darīt. Tieši tāpēc uzsveru, ka tas pilnvērtīgi īstenojams tikai mūsdienu sabiedrības elektroniskajā vidē.
Kādas intereses aizstāvēs TVP – baidos, ka tā arī nesapratāt. TVP ir partijas modelis, kā pats teicāt – konstruktors. Uz tā var salikt idejas, kādas vien vēlaties – varbūt būs sociālistiskā, liberālā, centriskā, Sirds Latvijai, Kājas Latgalei un vēl vienalga kāda veida Tautas Varas partija. Galvenie nosacījumi – atvērtība, biedru kontroles iespējas, demokrātija.
Tagad pāriesim pie otrās daļas. http://www.bikernieks.lv/index.php/politika/119-tautas-varas-partijas-polemikas-otra-serija Jūsu sākums par to, ka Latvijas ir demokrātiska, ir ļoti skaists, bet tikpat bezjēdzīgs. Jo tā nav. Jā, likums nosaka vienlīdzīgas tiesības, bet tā nav demokrātija. Tas, ka to nosauc par demokrātiju, patiesībā neatbilst šim jēdzienam. Jūs jaucat divas lietas vienā putrā, jo tā centīgi dara jau vairākus gadsimtus, bet tā nav. Demokrātija ir tautas varu. Savukārt tiesību vienlīdzību var īstenot arī monarhijā. Piemēram – katram ir tiesības kļūt par monarhu. Kad pašreizējais nomirst. Vienlīdzība ir? Ir. Demokrātija – monarhijā??
Ne īpaši saprotu, kāpēc uzskatāt, ka šī izpratne ir domāta kaut kādiem izredzētajiem. Patiesībā tā ir domāta, lai vienkārši ļautu saprast, kam vajag TVP. Ja tic jums, tad Latvijā ir demokrātija un tas automātiski nozīmē, ka tautai pieder vara. Tas izklausās smieklīgi apstākļos, kad mēs par referendumu normāli uztaisīt nevaram.
Par iedzīvotāju grupām jau atbildēju – TVP ir partijas modelis. Kādai jāizskatās partijai, lai tā īstenotu biedru intereses. Sociālistu, liberālistu vai vienkārši cilvēku, kas vēlas sakārtot valsts dzīvi. Ja sanāks visi kopā un viņiem liksies, ka vislabākās idejas valsts attīstībai ir Aivim Biķerniekam, viņi tās būs ar mieru realizēt neatkarīgi no tā, kādu ideoloģiju pateiks Aivis Biķernieks. Un, ja iznāks partijas dibinātājs un teiks – «Ejam pie Krievijas!», tad viņi tikpat draudzīgi pateiks – Ej, tu ... . Un nevajag meklēt nekādas ideoloģijas. Par to, kādas ideoloģijas beigās vienas vai otras TVP biedri pārstāvēs, varēs spriest politologi.
«Tiek aizmirsts pats galvenais - politiskās darbības virsmērķis - īstenot Latvijas vēlētāju intereses.» ? Tu to nopietni? Es beidzot piedāvāju partiju, kurai būs jāīsteno tas, ko vēlas biedri. Attiecīgi par viņiem balsos tie, kas zinās, ka šī partija īstenos to, ko sola. Un tu man saki, ka tieši šis modelis neīstenos Latvijas vēlētāju intereses? Nē, tiešām – nopietni?
Apvainojies par oligarhu partijām? Redzi, problēma ir partijas struktūrā. Pieņemsim, ka jūs esat klasiskā modeļa partijā, kur visi ir gatavi cīnīties pret oligarhiem, ar skaļiem saukļiem ejat pie tautas, runājat, iekļūstat Saeimā ... Tev tas neko neatgādina? Kā arī to, ar ko šis stāsts beidzās, jo beigās izrādījās, ka puse jau ir oligarhu ielikteņi, otra puse ir gatava pārdoties un partijas biedriem patiesībā pār šiem cilvēkiem nav nekādas ietekmes. Es šo procesu vēroju ļoti cieši un varu izteikt tikai līdzjūtību tiem, kas domā, ka viņi kā parasti biedri ir spējīgi ietekmēt oligarhiskās partijas procesus.
Ja liekas, ka uz kādu jautājumu neesmu konkrēti atbildējis, tad lūgums konkrēti uzrakstīt – jautājums ir šāds un šāds, atbilde ... .
Starp citu – paskatījos jūsu statūtus – LSDSP. Tu man kā partijas biedrs pasaki – cik daudz jūsu partijas ierindas biedrs saprot un var ietekmēt Padomes un Valdes darbu? Cik daudz viņš ir informēts, ko dara Valde un Padome? Kādas ir viņa iespējas ietekmēt Sociāldemokrātiskās partijas deputāta darbu, ja partijas kandidāts ir kaut kur ievēlēts un pilnīgi nerealizē to, ko solījāt kā partija?


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis