Kāpēc mani piesaistīja demokrātiskas partijas ideja?

Nezinu, vai to saukt par slinkumu vai vēlmi darboties efektīvi, bet galvenais, kas mani saistīja paša radītajā idejā par Tautas varas jeb demokrātisku partiju, ir tas, ka šādā veidojumā ļoti ātri var gūt skaidrību – vai tavas idejas atbalstīs vai neatbalstīs. Un, ja atbalstīs, arī skaidrību par to, kā to izdarīs un kad izdarīs. Turklāt nopietnus jautājumus var lemt ļoti ātri, nevis gaidot, kad sasauks kongresus, noskaidros, ko vēlas oligarhi utt. Pats galvenais - ja partija pārstāv tavu domas, tad nav obligāti jābūt tās valdē, jābūt par deputātu, jo ir iespēja ar savu balsi jebkurā brīdī palīdzēt izlemt un īstenot reālu biedru varu partijā. Nodarbojies ar biznesu, sēdi mājās, audzini bērnu, esi pensionārs un reizē spēj ietekmēt savas partijas īstenoto politiku.
Esmu saņēmis pārmetumus, ka es patiesībā savā dzīvē neko nedaru un tikai aicinu darīt. Tā nav. 2004. gadā politisko dzīvi sāku ar aktīvām diskusijām internetā, kuras publicēja arī portāls delfi.lv, mēģinot piesaistīt uzmanību tam, ka mūsu izglītības sistēma ir neefektīva un pašos pamatos melīga. Pēc dalības vairākās darba grupās un publikas reakcijas sapratu, ka runāt ir viens, bet darbība nenotiek un tāpēc savulaik pieņēmu uzaicinājumu iesaistīties vienas partijas darbā. Izveidojās interesants un aktīvs domubiedru kodols, kurš dalījās ar idejām un plānoja kaut ko reālu. Vienīgi partijas dibināšanas sapulcē izrādījās, ka kodols vienkārši nodarbojas ar kāda politiķa kabatas veidojuma popularizēšanu, bet partijas valdi ievēlēja no praktiski nepazīstamiem cilvēkiem pelēka, organizēta masa no malas, kas pēc tam politiskajā vidē nekad vairs neparādījās.
Toreiz nodomāju, ka esmu iekritis uz kabatas partijas formāta un izstājos. Bet vēlāk, sarunās un diskusijās ar citu partiju pārstāvjiem sapratu, ka šāds modelis raksturo gandrīz visas Saeimas partijas. Mainās tikai šo partiju patroni. Apzinoties, kas šajās «domubiedru apvienībās» ir lēmēji, sapratu, ka mana darbība tādā veidojumā būtu ļoti neefektīva.
Tad mēģināju gūt panākumus ar ierosinājumiem un aktīvu darbību. Kaut kas izdevās. Tomēr – lai radītu kaut nelielas izmaiņas domāšanā un novada domes darbībā tikai vienā, nelielā sfērā Bauskā, man vajadzēja trīs gadus, diskusijas, rakstus avīzē, sarunas, tikšanās, lai arī to visu varēja izdarīt vienā domes sēdē ar kopēju deputātu lēmumu. Kuriozitāte slēpjas faktā, ka pašreizējā partiju sistēma ļāva visiem deputātiem atzīt, ka jā, viņi man piekrīt un mani saprot, bet redziet – eksistējot vienošanās, projektu prasības utt. utt. un tāpēc nepieciešamos noteikumus nevar pieņemt. Un pilnībā tas, ko vēlējos, vēl aizvien nav panākts. Arī šajā situācijā darbības efektivitāte ir ļoti maza. Trīs gadu darbs un nepārliecinošs rezultāts tā vietā, ko varētu paveikt deputāti vienā domes sēdē un speciālists, izveidojot saistošos noteikumus vairākās dienās. Tāpēc visus tos aicinājumus uz mītiņiem, protestiem un līdzīgu, tagad ignorēju, jo Latvijā līdz šim nav bijis valdības, kas būtu gatava ieklausīties pilsoņu viedoklī.
Tautas varas partija uzreiz radītu skaidru priekšstatu – vai partiju biedriem šī doma ir interesanta un vai viņi to atbalsta. Un, ja to atbalsta, tad tas ir izlemts jautājums, kur tālāk jādomā tikai par darbību, nevis par to, ko par to nodomās partijas valde, Solvita, trīs A, Ušakova komanda un vēl citi partijas «sponsori», atbalstītāji, lobētāji utt.
Man būs ļoti žēl, ja beigās izveidotajā TVP modeļa partijā neizdosies realizēt efektīvas darbības nosacījumus. Tomēr šādai partijai ir iespējas izdomāt, ko izdarīt, lai šādu efektīvas darbības veidu atrastu.
Tāpēc es visu muļķīgo stāstu vietā, kuros latvieši kā vienīgo patiesību pasniedz Krievijas vai rietumu valstu propagandu, piedāvāju beidzot izveidot organizāciju, kas īstenotu biedru prasības un būtu beidzot spējīga domāt par latviešiem un nevis par to, ko par latviešiem domā mūsu kaimiņi. Ir pagājuši 25 gadi, esam guvuši gana lielu pieredzi, lai beidzot sāktu domāt paši par sevi.
Ak jā - nedaudz reklāmas. Ja nu kādam ir apnicis vienkārši muldēt un tiešām rodas vēlēšanās kaut ko ar laiku sākt darīt. www.draugiem.lv/group/1863692...

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis