Kā kropļo jūsu domāšanu

Kad savulaik uzstāju, ka nepieciešams domāt reālos jēdzienos, nevis propagandas idejās, lai varētu mainīt kaut ko no mūsu dzīves, es to domāju pilnīgi nopietni. Gandrīz visi, kas nesaprot ideju par demokrātisku partiju, nesaprot nevis tāpēc, ka tā būtu slikta, bet gan tāpēc, ka mēģina šo ideju piemērot tai jēdzienu uztverei, kādu to mēģina uzspiest propaganda. Protams, ka iznāk pilnīgs sviests un tāpēc arī neizpratne un negatīva reakcija.
Viens no iemesliem ir tas, ka cilvēku domāšanu kropļo ne tikai politiskajos, bet arī dzīves jēdzienos. Visbiežāk sastopamais – tev ir jāiet mācīties, lai nākotnē varētu saņemt daudz naudas. Lai arī cik bieži cilvēki ir pieredzējuši, ka šīs idejas rezultāts ir pilnīgas blēņas, tomēr tam tic. Patiesība ir tāda, ka tev jādara labi tas, ko tu dari, lai saņemtu vairāk naudas un tu varēsi darīt darbu labāk, ja būsi attiecīgi izglītots. Tā ir izglītības nozīme – lai tev pašam būtu prieks par paša paveikto.
Tomēr augstskolu bizness nav ieinteresēts, lai cilvēki izprastu visu šo loģisko shēmu, jo tādā gadījumā studenti sāks pieprasīt izglītību nevis uz papīra, bet gan patiesi tādu, kas palīdz nākotnes darbā. Lielākajai daļai profesiju Latvijā pilnīgi pietiktu ar pusgada intensīviem kursiem, kas ļautu pildīt darbu tikpat labi, kā 4 gadu bakalaurs vai +2 gadu maģistrs. Bet tas neļautu augstskolām iegūt naudu un vēl piedevām neļautu sevi atražot veselai kaudzei profesoru, kuru pasniedzamais priekšmets nevienam nav vajadzīgs. Bet viņi ir augstskolu valdēs un tāpēc viņi māca.
Vēl viens iemesls, kāpēc šī izkropļotā domāšana jums tiek pasniegta – lai nodrošinātu pēctecību valsts iestādēs. Ja vēlies savējam dabūt amatu, pietiek ar to, ka viņam ir kaut kāda izglītība un nevienu neinteresē, cik viņš patiesībā ir darba spējīgs. Cik reižu šāda situācija nav novērota. Protams, ka reizēm aizbrauc līdz pat tam, ka necenšas ievērot pat šo pašu uzstādīto pieklājības normu un ieceļ šoferi kur vajag, bet tie jau ir politikas jaunpienācēju neprašu gājieni.
Protams, ka šajā loģikas ķēdītē es neievietoju klasisko uzņēmēju domāšanu, no kuras nekāda izglītība un darba mīlestība neļaus izbēgt – ja viņš tev varēs maksāt mazāk, tad arī maksās.
Tomēr galvenais ir izdarīts – jūs ticat, ka izglītības dokuments nozīmē visu un tāpēc to var nopirkt vai vienalga kā iegūt un tad viss būs labi. Par šādas domāšanas rezultātiem varat painteresēties pie jebkura uzņēmēja – viņi jums pastāstīs, ko izbauda studenti, kas pabeiguši augstskolu un «ieguvuši» izglītību.
Tāpat arī ar politisko domāšanu. Jums piedzen pilnu galvu ar jēdzienu skaidrojumiem, kuri patiesībā neatbilst realitātei, bet gan palīdz aizmālēt valdības idejas un attaisnot negācijas. Pēdējā laika klasiskais piemērs – valdībai ir «kauns» par dažāda veida neizdarībām. Un visi saprotoši smaida: «Redz, vismaz ir kauns!» Un nemaz neiedomājas, kas patiesībā būtu jādara. Ja jums ir uzņēmums un tajā kāds kaut ko neizdara pareizi, tad tas ir jāizlabo. Arī valdībai būtu jāpanāk, lai kāds par neizdarīto saņem sodu un reāli izlabo. Bet viņi pasaka «kauns» un visi saprotoši smaida – redz, kaut ko dara. Lai gan tā ir vienkārši tukša muldēšana.
Noslēgumā gribu teikt – cilvēka izaugsmi nenosaka vecums, bet gan domāšana. Un paši varat iedomāties, kādam vecumam atbilst domāšana, kad «skolotājs» vai «augstu stāvoša persona» stāsta jums, kas ir jādara, kur jāiet un ko nozīmē tas, ko jūs dzirdat, un jūs viņiem ticiet un piekrītiet. Turklāt pusaudžu vecuma no pieaugušajiem arī atšķir spēja daudz runāt un maz darīt. Tāpēc izaudziet beidzot, kļūstiet pieauguši un neļaujiet ar jums spēlēties kā ar mazām lellītēm. Savulaik šī nācijas masveida nespēja izaugt ļāva Hitleram un Staļinam spēlēties ar impērijām un tagad tad tur visu Eiropu bailēs no Krievijas, jo Putina taktiski pārdomātie, bet vienalga «bērnudārza» gājieni ir neprognozējami un kaitīgi paša valstij un apkārtējiem. Kā mazs bērns – rāda visiem, ka metīs akmeni un pieprasa, lai viņam dod tādu mantu, citu mantu.
Laiks kļūt pieaugušiem, latvieši, laiks pieaugt.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis