Putins sevi pasludinās par Krievijas absolūto monarhu


2020. gada briesmīgo un nervozo notikumu aizsegā pavisam maza uzmanība pievērsta faktam, ka Krievijas valdnieks Vladimirs Putins plāno savu statusu pārvērst par absolūto monarhiju. Ja kāds par to šaubās, tad ir vērts uzmest aci likumprojektam, kuru plāno pieņemt Krievijas valsts dome un senāts.

Likumprojekta attiecīgais pants skan tā: «Krievijas Federācijas prezidents, kas pārtraucis pildīt savas pilnvaras, ir neaizskarams. Viņu nevar saukt pie kriminālās vai administratīvās atbildības, kā arī aizturēt, arestēt, pratināt, kratīt (īpašumu) vai veikt individuālu pārmeklēšanu.» Piedodiet, ja ne gluži precīzs tulkojums, bet doma ir skaidra.

Līdz šim šādas tiesības bija tikai esošajam prezidentam. Turklāt esošajam prezidentam pēc likuma pienācās neaizskaramība par potenciālo atbildību, kas saistīta ar prezidentūras laiku. Jaunais likums paredz neaizskaramību par jebkuru laika posmu.

Kad mēģina atrast, kas raksturo monarhus, tad parasti domā par regālijām, armiju, tērpu, īpašumiem vai kaut ko tamlīdzīgu. Patiesībā pirmā monarha pazīme jau kopš seno akmens laikmeta cilšu laikiem ir tieši šāda – neaizskaramība. Pirmais, kurš pārkāpa cilts tradīcijas un likumus, nogalinot vai citādā veidā neievērojot cilvēku teikto un nesaņemot par to sodu, kļuva par monarhu. Tā ir pirmā monarhijas pazīme – kad varu pār pārējiem iegūst cilvēks, pret kuru visiem ir pienākumi, bet viņam pat pienākumu nav – viņam ir neaizskaramība.

Nesen portālā ibigdan.com nopublicēja stāstu par to, kā dižciltīgais 19. gadsimta sākumā Krievijā mēģināja panākt, lai cara dēls atvainojas. Uz dueli viņš cara dēlu nevarēja izsaukt – neaizskaramība. Pat dižciltīgo likumi nestrādā. Tāpēc uzrakstīja: «Ja neatvainosieties, es nošaušos.» Un nošāvās.

Palasiet jebkuru seno laiku stāstu. Kamēr tevi kāds var izsaukt uz dueli, iesūdzēt tiesā vai citādi – tu neesi absolūtais monarhs. Tu neesi Ēģiptes faraons, Romas imperators, Persijas satraps, Ķīnas imperators, Saules karalis vai Krievijas imperators. Bet tajā brīdī, kad tev ir neaizskaramība, tu esi absolūtais monarhs neatkarīgi no tā, kāda pēc oficiālā, papīros fiksētā apraksta ir tava valsts forma. Pat bez oficiāla monarha titula, regālijām vai paziņojuma.

Vivat, imperator!

Reizē ir jāsaprot vēl kas – nākamo monarhu iecels iepriekšējais. Vai notiks galma apvērsums. Ņemot vērā notiekošo – vērtēju, ka iecels esošais. Citu varianta nav – monarhu ar tādām tiesībām var gāzt tikai asiņaina revolūcija, tur nekāda oranžā revolūcija nepalīdzēs. Viņš personīgi ar ložmetēju var iznākt uz ielas, nošaut tik, cik vēlas – un tiesiski būs tīrs un balts. Tikmēr Latvijai un arī pārējai Eiropai beidzot būtu noderīgi saprast, kāda ir valsts, kas atrodas mums kaimiņos.  

Attēls no http://johnwhiteillustrator.com/portfolio/news-tsar-vlad/








 

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis