Kā Krievijā šķeļ opozīciju


Krievijā tikko aizvadītā mākslinieciskā uzveduma laikā, kas saucas «Balsojums par Krievijas konstitūcijas grozījumiem» un izmaksāja milzīgu naudu, Vladimiram Putinam un partijai «Vienotā Krievija» ir izdevies panākt veselus divus mērķus – nodrošināt pamatu Putina atkārtotai ievēlēšanai un sašķelt opozīciju. Milzīgu lomu šajā pasākumā ir nospēlējusi tāda personība, kā Maksims Kacs https://twitter.com/max_katz. Šis stāsts ir par to, kā notiek šādas shēmas un kā cilvēkiem censties no tādām izvairīties. Ja kādam liekas, ka Latviju tas neskar, ir vērts atcerēties notikumus pirms pēdējās Saeimas vēlēšanām, kas bija saistīti ar Artusu Kaimiņu un pavēra viņam ceļu uz Saeimu.
Dažus mēnešus par patiesi aktuālām vai interesantām tēmām internetā video sāk publicēt Maksims Kacs. Stāsta tiešām labi, izskaidro dažādas pozīcijas, uzstājas pret valdību. Toties, kad sāk tuvoties šis mākslinieciskais uzvedums, Kacs ļoti agresīvi, ar vienvirziena saucieniem aicina balsot pret.
Varētu jau visu saprast, bet realitātē šī darbība ir ļoti savāda. Krievijas pazīstamākais blogeris Aleksejs Navaļņijs skaidroja savu viedokli par šo tēmu un viedoklis ir ļoti skaidri saprotams. Šajā pasākumā piedalīties var, bet jēga no tā nav, jo skaitļus tāpat uzzīmēs. Tā nav leģitīma balsošana – novērotāju nav, stingras uzskaites nav, nekā nav. Pat ja no visiem Krievijas apgabaliem aizsūtīs datus, ka lielākā daļa nobalsoja pret, vienalga beigās būs vairāk nekā 70 procenti par. Turklāt ikviena apgabala vadītājs apzinās to, kādi skaitļi viņam ir jānosūta uz Maskavu. Tāpēc Navaļnijs ieteica boikotēt vēlēšanas, lai vismaz pustukšie vēlēšanu iecirkņi reāli parādītu, kas notiek. Jāatzīmē, ka lielā mērā tas nostrādāja – gandrīz visos video apmeklētāju ir ļoti maz.
Un tad parādās Kacs, kas kritizē opozīcijas nepiedalīšanos un reklamē, ka jāiet balsot pret. Tā esot viedokļa paušana un grūtāk būšot viltot rezultātus. Te sākas jau sava veida šizofrēnija – Kacs reāli atzīst, ka apzinās, ka rezultātus viltos, bet aicina piedalīties šajā pasākumā. Izveidojas šāda ķēdīte.
1. Cilvēki aiziet nobalsot pret.
2. Uzrāda falsificētus rezultātus.
3. Kurš vainīgs? Ne jau Putins.
4. Vainīgs Navaļnijs, kurš aicināja boikotēt.
Opozīcija sašķelta, Putins smaida, gan jau arī Kacam kaut kāds labums ir.

Vēlreiz atkārtoju – pasākums bija nevis balsošana, bet gan feiks. Dārgs, izskatīgs, bet feiks. Neatkarīgi no dalībnieku skaita rezultātu sazīmētu, kādu vēlas, it īpaši tāpēc, ka ir neviena nekontrolēta elektroniskā balsošana. Nevienu varas pārstāvi neuztrauc, ka notiek falsifikācijas.
Šajā gadījumā tiešām Navaļnija nostājai bija jēga – nepiedalīties šajā uzvedumā. Ar zināmu scenāriju un noslēgumu. Tomēr, kā izskatās, tieši šajā jomā Putina atbalstītāji atrada veidu, kā cīnīties par opozīcijas sašķelšanu un, izskatās, viņiem tas ir izdevies. Pastāstīšu, kāpēc.
Spriežot pēc datiem iecirkņos, kur kaut kādā veidā izdevās darboties novērotājiem, kā arī pēc dažviet publicētajiem pirmajiem datiem, kur ir maz falsifikācijas, pārliecinoši lielākā daļa, vismaz 60 – 70 procenti nobalsoja pret Putina atkārtotu ievēlēšanu. Iecirkņu apmeklējumi vēl pēdējā dienā daudzviet uzrādījās zem 50 procentiem. Automātiski – apmeklējumu ticamību lielākajā daļā gadījumā radīja protestētāji, no kuriem tikai to arī vajadzēja – lai viņi atnāk uz iecirkni un rada sajūtu, ka balsotāju skaits ir pietiekami liels. Tāpēc tagad varēs droši pasludināt, ka piedalījās vismaz 75 procenti vēlētāju, no kuriem 75 procenti bija par un tas ir vairāk nekā puse. Savukārt, ja reāli būtu ieradušies vēlēt kādi 15 procenti reāli Putina atbalstītāji – kā gan tas izskatītos? Vēl smieklīgāk, nekā līdz šim. Un uzrādīt to statistikā noteikti neuzrādītu, būtu tie paši 75 procenti, toties ikvienam būtu skaidrs, ka tas ir smieklīgi. Tagad neko pat pretim nepateiksi – ir video, kur pat rindās stāv, lai nobalsotu. Parasti pret, bet kuru gan tas uztrauc.
Kā jau teicu, šoreiz Kremlis ir nošāvis divus zaķus ar vienu šāvienu. Izvēlēts ir pats prastākais lozungs bez jebkāda normāla pamatojuma, kas aizgāja, un kompromitēts viens no populārākajiem pasaules blogeriem. Profit!

Un jā – publikācijas laikā man vēl nebija ne jausmas, kādi ir balsošanas cipari. Varbūt es būšu kļūdījies?



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis