Novadiem jābūt vēl mazāk


Gribējās tomēr dalīties savās domās par gaidāmo novadu reformu. Man ir pilnīga pārliecība, ka arī gaidāmais formāts nav risinājums. Realitātē normāls modelis būtu 10 novadi vienādās tiesībās un Rīgas novads ar tādu atbildību, kā parastiem diviem novadiem. Pievienoto karti var skatīti pielikumā.
Es pilnībā neatbalstu ideju par to, ka novadam jābūt līdzīgam formām kā aplim. Mūsdienās galvenais ir ceļu savienojamība un tas arī ir ņemts vērā šajā kārtā. Protams, ka ne visur tas ir ideāli - ceļu savienojamības dēļ Vecumnieku novadu vajadzētu savienot ar Rīgu, nevis Bausku, bet diez vai rīdzinieki tam piekritīs.
Kāpēc šāda forma? Viss saistīts ar funkcijām, kuras būtu pilnvērtīgi jāpilda novadam. Tas ir kā ministrs Juris Pūce stāstīja, ka savulaik izveidoja novadus, kuriem pēc sporta principa daļai iedeva vienu spēlētāju, daļai divus, citiem trīs, četrus, citiem 11, citam - 20 un vairāk. Un tad saveda kopā un teica - spēlējiet, kura komanda stiprāka?
Jaunais modelis ar 37 vai cik tur novadiem tos spēlētājus daļēji apvieno, bet nepietiekami. Pilnvērtīga apvienošana varētu izskatīties apmēram šādi.
Ko nozīmētu šādi novadi? Vispirms - uz tiem var pārlikt dažas funkcijas, ko līdz šim diezgan neveiksmīgi īsteno valsts. Piemēram - veselības aprūpi. Katram novadam jānodrošina vienas atbilstošas slimnīcas darbība, Rīgai - divas tādas. Katrā novadā jābūt vismaz vienai kvalitatīvai augstskolai vai tās filiālei. Rīgā jau reāli ir LU un RTU. Pilnvērtīgi īstenotai izglītības sistēmai ar vismaz vienu profesionālo vidusskolu. Pat ja tas nepaliek pašvaldību funkcijās, tad valsts reāli apzinās, kā jāveido šādi tīkli.
Var par piemēru minēt arī kultūras funkciju - vismaz viena pilnvērtīga, moderna koncertzāle. Alūksnes novadā būtu grūtības? Tad atbalstām. TAs būtu tikai normāli - atzīt, ka ir vismaz viens atbalstāmais reģions Latvijā.
Jeb sportā - uzturēt vismaz vienu pilnvērtīgu basketbola, vienu volejbola, vienu hokeja un vienu florbola komandu. Vieglatlētikas komandu. Komandu sportā izveidot drafta sistēmu, kā ASV. Rīgai jāuztur divas komandas. Komandām nav jābūt obligāti novadu centrā. Utml. To visu 37 novadu sistēma izdarīt nevar, bet 11 novadi - var.
Morāle jau ir vienkārša - piedāvātais modelis ir ceļš uz pareizo pusi, bet pēc gadiem 12 taisīsim jaunu reformu - skaidrs, ka nebūs kur likties un vajadzēs pāriet uz šādu modeli ātrāk vai vēlāk.




Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis