Nebeidzamo murgu gūstā

Nebija doma rakstīt šodien un tagad, it īpaši tāpēc, ka būtu arī citas nopietnas tēmas, par ko uzrakstīt. Bet nu atkal saskāros ar latviešu domāšanu visā krāšņumā. Attiecīgi aizvien mazāk šaubu par to, kāpēc tā dzīvojam – ne jau valdība tikai vainīga, bet arī paši, kas centīgi stulbumu popularizē.

Stāstīšu par klasisko idiotismu, kas latviešiem ir pirmajā vietā, turklāt tāds apgriezts – ja to nedara Eiropā, tad mēs arī nedarām, ja to dara Krievijā – tad mēs to nedarām.
Pirmā diskusija bija par Uzvaras pieminekli, par kuru Ēriks Stendzenieks pauda domu, ka nojaukt nevajag. Twitterī Ēriks M norādīja, ka Berlīnē stāv T34 un to nost nejauc.
Paprasīju: «Viņiem tur arī vismaz reizi gadā piedzerties ierodas vismaz 10 tūkstoši krievu?» Atbildi tā arī nesaņēmu, tikai pārmetumus, ka mani viņi jau nav situši utt. Vārdu sakot – Eiropā tā nedarot. Norādīju, ka Krievijā gan tā dara – kā vara mainās, tā arī pieminekļi. «Ziemeļkorejā arī kaut ko dara. Tādēļ, ka mēs it kā taču esam civilizētāki, humānāki, inteliģentāki un saprātīgāki? Tādēļ nedarīt. Ne?» Vārdu sakot, iznāk, ka jādara tikai tas, ko dara Eiropa un nedara Krievija, bet tai pat laikā nojaukt Uzvaras pieminekli, kurš tieši popularizē to, ko dara Krievijā, nevar. Žēl, bet, cik sapratu, šī loģikas problēma diskusijas dalībniekiem tā arī neaizgāja.

Nākamais stāsts – fantastiski, bet Reirs pēkšņi nācis klajā ar pirmo normālo ideju par pensiju reformēšanu. Protams, liela efekta tam nebūs, bet pirmais solis pareizajā virzienā vismaz vārdos ir izteikts.

Labklājības ministrs Jānis Reirs (“Vienotība”) piedāvā ieviest pensionāriem piemaksas par viņu bērnu samaksātajiem nodokļiem – 1% apmērā no bērna oficiālās algas, no kuras maksā sociālo nodokli. http://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/rosina-piemaksat-pensionariem-par-bernu-maksatajiem-nodokliem.a252655.

Uzreiz paslēja galvu cilvēku aizstāve, kas laikam jau pamatotu iemeslu dēļ uz savu bērnu atbalstu necer. Ilze Vinkele‏ @Vinkele «Kārtējā (šoreiz populistiskā nevis privāto pensiju fonda lobija) nejēdzība no ministra Reira.»
Par šo problēmu jau esmu rakstījis un pāris vārdos atkārtošos – pašreizējā pensiju sistēma agresīvi izskauž daudzbērnu māmiņas, it īpaši pensiju jomā, jo viņām ir mazāk iespēju veidot labu karjeru. Tāpēc, ka vēlamies runāt par demogrāfiju, pirmais ir pensijas reforma – garantēti labas pensijas tām māmiņām, kurām bērni strādā. Citādi tie visi demogrāfijas teksti ir tukša muldēšana. Būtībā ideja ir pirmais punkts, lai Eiropa atkal nostātos uz cerīga nākotnes ceļa un nav brīnums, ka tā ļoti nepatīk @Vinkele.

Par dažādiem «apvainoto» argumentiem nerunāšu, visvairāk patika klasiskais: « Artūrs Luņevs‏ @Lartour - Replying to @UldisVarnevichs @Sipolklopsis Jums, Uldi, ir zināms kāds piemērs, kura valsts ir uzlabojusi demogrāfiju ar šo metodi?» Tieši tā – nevis argumenti, aprēķini, bet gan – ja citi to ir paveikuši, tad arī mēs to darām, ja ne – sēdi un klusē!


Kur ir problēma ar šo kaimiņu lūrēšanu? Tā ir atpalicēju taktika. To vislabāk var redzēt Krievijā, kur katrs jaunievedums ir nokopēts no ārzemēm un patiesībā atpaliek attīstībā par pieciem, desmit un vairāk gadiem. Ja tiešām gribam attīstību, pozitīvu valsti, nākotni bērniem – sākam domāt, rēķināt, pētīt, eksperimentēt, radīt. Kamēr lūrēsim tikai, ko kaimiņi dara – nekā nebūs. Kārtējā tukšā muldēšana un tas arī viss.

  

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis