Novicki apklusinot

Vairākus gadus sekojot Bauskas novada domes deputātu darbībai, pamazām sāku aizrauties ar mēģinājumiem paredzēt – ko vēl izdomās deputāti, lai apklusinātu Aleksandru Novicki.
Lai cik skumji nebūtu, Bauskas novada domes deputātu vēlme nevis sadarboties, bet gan dažādos veidos panākt, lai A. Novickis klusē, ir ne tikai smieklīgi skumja, bet arī sit pa Bauskas novada iedzīvotāju maciņiem. Pastāstīšu, kāpēc tā.
2013. gada martā Bauskas novada dome likvidēja Izglītības pārvaldi. Paši baušķenieki gan interneta komentāros, gan sarunās uzsvēra, ka viens no galvenajiem iemesliem bija vienkārši dabūt prom Aleksandru Novicki. Tas arī parādījās sēdēs, kur diskutēja par pārvaldes likvidēšanu – gandrīz visus pārmetumus saņēma tieši A. Novickis.
Pagājuši četri gadi, kuru laikā Bauskas novada domei bija jāizveido speciāls amats – Tūrisma un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, jo nācās pieņemt atpakaļ darba nelikumīgi atlaisto Aiju Spriņķi, izglītības nodaļas vadītāju. Arī pārējie darbinieki atnāca atpakaļ Bauskas novada izglītības sistēmā. Izglītības nodaļā tagad ir četri darbinieki un novada domei ir izpilddirektora vietniece, kura līdzīgi, kā A. Novickis, pārrauga izglītības iestāžu saimnieciskās darbības. Precīzas atbilstības nesavilksim, bet izdevumi, nodaļas atrašanās vieta un sastāvs būtiski nav mainījies. Vienīgi panākts, ka tās darbinieki vairs nav spējīgi iebilst vadības idejām.
Tomēr Aleksandrs Novickis nekur nepazuda un 2014. gada vēlēšanās iekļuva Bauskas novada domē. Aizvadīto gadu laikā pieņemti dažādi lēmumi, kuru mērķis jau būtībā bija viens – samazināt traucējumus, kurus novada domei rada deputāts. To vidū bija pat noteikumu izmaiņas, kas samazinātu deputātu prasības administrācijas darbiniekiem sagatavot atbildes par dažāda veida dokumentāciju. Jo A. Novickis pieprasīja daudz atskaites no darbiniekiem. Kā tas beidzās, neatceros, bet ideja bija. Gan jau ka kaut ko pieņēma. Tad sekoja izmaiņas saistībā ar Bauskas novada domes informatīvā izdevuma darbību. Regulāras novada domes vadības atskaites un pozīcijas deputātu slejas bija labi, bet A. Novicka viedoklis, kurš reizēm tomēr nokļuva pie Bauskas novada domes izdevuma lasītājiem, bija tik draudīgs, ka sākās diskusijas par iespēju ierobežot deputātu viedokļus informatīvajā izdevumā. Viss noslēdzās tagad ar lēmumu pārtraukt visu deputātu viedokļu publicēšanu, jo tuvojas vēlēšanas un tā būtu iespēja īstenot pirmsvēlēšanu reklāmu. Nav gan teikts, vai novada domes priekšsēdētājs un viņam pietuvinātie arī pārtrauks atskaites par padarītajiem darbiem. To laikam vēl redzēsim.
Vislielāko izsaukuma zīmi pielika skandalozākais Bauskas novada domes «grābeklis». Oficiālais viedoklis ir viena lieta, bet neoficiāli, lai ierobežotu A. Novicka reizēm necenzētos vārdu plūdus domes sēdēs, kā arī viņa publikācijas, izveidota ētikas komisija novadā. Lai cik smieklīgi nebūtu, šoreiz komisija tiešām ir uzdevuma augstumos, jo sastāvā ir augstas kvalitātes savas nozares bijušie speciālisti, tai skaitā pensionāri, kas visu mūžu strādājuši pašvaldībā vai privātajos uzņēmumos. Un te izrādījās, ka ētikas komisijas krustpunktos nokļuva ne jau A. Novickis. Šis deputāts uzreiz pamanīja, kuras Bauskas novada domes deputātu darbības ir tādas, lai komisija izskatītu. Komisija izskatīja viņa iesniegumu un atzina par neētiskām domes priekšsēdētāja un pozīcijas deputāta darbību.
Ko lai pasaka saistībā ar šīm nejēdzīgajām un nesakarīgajām darbībām jau četru gadu garumā? Ja darbinieks ir slikts, tas ir jāpamato un jāatlaiž pareizi, nevis jālikvidē nodaļa. Ja deputāts ir kašķīgs un ar viņu grūti sadarboties, viņam tomēr tauta ir izteikusi uzticību un, lai kādas būtu darbības – sakarīgas vai nesakarīgas, dialogs ir jāveido, teiktajā jāieklausās un, ja ieteikumi ir noderīgi, tie ir jāizpilda, nevis jāizdara viss tieši otrādi. Tāpēc Bauskas novada domei gribētos ieteikt beidzot sākt strādāt, nevis turpināt kasīties ar A. Novicki. Jo tas novada domes publisko tēlu nebūt neuzlabo, bet nodokļu maksātāju nauda turpina aiziet tukšos kašķos.


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis