Kaimiņa partija – solis pareizajā virzienā

Pavisam drīz, 3. maijā Kaimiņš dibinās savu partiju. Diemžēl viss ir noticis, kā tas Latvijā ierasts – ir atnācis «mesija» un visi ir gatavi ap viņu pulcēties. Mesija šoreiz ir diezgan demokrātisks un tas var dot savu labumu.
Izanalizēju internetā atrodamo partijas dokumentāciju un biedru viedokļus. Secinājumus saliku pa punktiem. Ir vairākas jomas, kas nedaudz pārklājas ar «Tautas varas partijas» modeļa nostādnēm un ir ļoti daudz tādu, kas saglabā iepriekšējo partiju veidolu. Katrā ziņā kopienas «Kam pieder valsts» (KPV) veidotā partija beidzot ir nevis kāda bagāta sponsora, bet gan reāli aktīvu personību veidota partija, ko nosaka arī tās veidošanas pamatīpatnības. Izdevies izbēgt no vairākām pilnīgi stulbām sponsorēto partiju lamatām.

Mīnusi:
1. Ļoti savāds partijas pamatmērķis – aizstāvēt nodokļu maksātājus pret Latvijas valsti. Piedodiet, bet tam, kas šito rakstīja, īsti nav saprašanas par to, kas ir Latvijas valsts.
2. Darboties gatavi, uzņemoties likumā noteikto atbildību. Nu, tur nekādas nopietnas atbildības nav. Jautājums par atbildību šai partijai paliek aktuāls un neatrisināts.
3. Par personas uzņemšanu partijā lemj valde – ļoti diskutējams jautājums. Pašam vēl aizvien grūti nofiksēt, kā labāk, bet šis noteikti nav labākais veids, kā kontrolēt biedrus, kas stājas partijā. Man nedaudz labāk «No sirds Latvijai» modelis – ir vispirms organizācija, biedrība un tad stājies partijā. Tur gan vienalga lemj valde.

Plusiņi:
1. Valdes kandidāti tiešām ir zināmi jau pirms partijas izveidošanas. Tas priecē. Galvenais, lai neparādās vēl kādas mistiskas personības no malas pēdējā brīdī.
2. Ļoti pozitīvais punkts, ko pat «demokrātiskais» Orols ignorē – izskatāmos jautājumus var ierosināt, ja tos atbalsta vismaz desmit partijas biedri. Līdz šim bija tā, ka jebkurā gadījumā jautājumi jāiesniedz valdei un valde lemj, skatīt vai neskatīt. Turklāt ir labs modelis, kā biedru atskaitīt – ja vismaz pieci biedri rosina to darīt. Šīs neapšaubāmi ir labākās izmaiņas partiju statūtos, kādas līdz šim ir bijušas.

Uzreiz grūti savienojams ir moments, ka biedru viedokli paprasīs vienreiz gadā. Tas nav labākais variants. Tomēr jautājumus var rosināt kaut vai neliels skaits biedru, turklāt mājas lapā ir aktīvs forums. Varbūt ka tas viss arī darbosies. Piemēram, TVP paredz, ka visiem partijas biedriem ar interneta palīdzību jebkurā brīdī ir iespēja paust savu viedokli par partijai svarīgiem jautājumiem, nevis tikai vienreiz gadā.
Interesanti, ka man daudzi pārmet, ka viens no TVP nosacījumiem ir partijas biedru naudas maksājums. KPV un arī citās partijās tas ir noteikts nosacījums. Tas, ka tur daudzi nemaksā – nu, tā nu gan nav mana problēma. Jo būtībā šis jautājums ir vienkāršs – nekas nav bez maksas. Un, ja tu neesi gatavs samaksāt kaut vai Kaimiņa prasītos trīs eiro mēnesī jeb TVP nosacītos sešus eiro, tad tu daudz vairāk samaksāsi tajā jomā, ka valdība no tevis noslauks daudz vairāk. Tāda ir realitāte.
Pārskatot vairākus publicētos kandidātu viedokļus, jāatzīmē, ka Kaimiņa partija nespēs izbēgt no Lilitas partijas problēmām. Jā, visus vieno nepatika pret esošo valdību, bet reāla skatījuma uz to, kā mainīt situāciju, kas vienotu partijas biedrus, nav. Katram ir savas atsevišķas sfēras, kurās vēlas izmaiņas. Ja izdosies nokļūt valdībā, tas ātri izsauks partijas šķelšanos.
Programmas ievadā minēts: «Parlamentārās demokrātijas ceļš». Diemžēl šeit ir klasiskā demagoģija – rosināt būtiskas izmaiņas, kas tiešām tautai ļautu kontrolēt Saeimu, partija pat nedomā. Programmā ir ļoti daudz skaistu vārdu, bet nekā tāda, kas ļautu saprast – ko tieši partija centīsies mainīt un kādā veidā. Vienkārši papļurkstēts citādi, nekā līdzšinējās Latvijas partijās. Nesen Bauskā bija diskusija par nodokļu sistēmu – tur uzņēmēju pārstāvji un Saeimas deputāts uzsvēra, cik svarīgi ir pareizi motivēt VID darbiniekus. Nu, šī programma izklausās apmēram tāpat. Tas skumīgi. Atzīšos – sākumā mēģināju kaut ko lasīt, bet beigās vienkārši pārskrēju pāri – neviena konkrēta solījuma, radikālu reformu – vienkārši bla, bla, bla … Beigās ir solījums izstrādāt 100 soļu programmu – varbūt tur beidzot parādīsies kaut kas sakarīgs.

Maza kopēja analīze, salikta pa punktiem. Sāksim no sliktākā un beigsim ar labāko:
1. Nākotnes plāni ir izplūduši, mērķis neskaidri, programma – bla, bla, bla … tas ne pārāk patīkami.
2. Grūti paredzama partijas iekšējās komunikācijas attīstība, jo veidots hibrīds starp esošo un demokrātisko sistēmu – kaut ko nosaka valde, kaut ko biedri un kā tas strādās – pašlaik nav ne jausmas.
3. Stipri palielināta biedru loma, salīdzinot ar iepriekšējām partijā, tomēr ļauj cerēt, ka jaunā partija ieklausīsies tajā, ko saka parastie partijas pārstāvji.
4. Un vislielākais + !!! Viņi tiešām darbojas, dibina partiju, domā par savu interešu aizstāvību, nevis truli muld interneta komentāros un stāsta, ka arī bez partijām var kaut ko mainīt. Cieņa šiem cilvēkiem.

Vai šī partija kļūs par reālu Latvijas iedzīvotāju interešu aizstāvi? Diemžēl nē. Tā neparedz būtiskas izmaiņas deputātu un partijas valdes pārstāvju atbildībā. Pārāk daudz saglabāts no vecā modeļa partijām. Vai es būtu ar mieru padarboties šādā partijā? Jā, būtu, jo labāk kaut kas švaks pareizajā virzienā, nekā vispār nekas. Reizē ļautu saprast, vai demokrātiskie procesi partijā tiešām darbojas.
Un tomēr – tas ir tikai pirmais solis pareizajā virzienā. Iedomājieties, ka esat istabā, kur atrodas banāns un jums līdz banānam ir jāveic pieci soļi. KPV ir pirmais solis. Diemžēl ar vienu soli nepietiek, lai dabūtu banānu. Jā, solis pareizajā virzienā, bet banāna diemžēl nebūs …


Kāda varētu būt partijas nākotne? Saeimas vēlēšanās ir labas cerības savākt protestētāju balsis, ja paši savā iekšienē nesakašķēsies. Līdz pat 20 balsīm Saeimā, it īpaši tāpēc, ka balsu pirkšana Latvijā ir atļauta un valdošās partijas to šoreiz ļoti centīgi izmantos. Būs lielākā vēlētāju aktivitāte, kāda līdz šim ir bijusi. Saeimā ieņems pašreizējo Reģionu partijas un «No sirds Latvijai» lomu. Visdrīzāk sašķelsies – apmēram pa desmit grupā. Daļa piesliesies vadošajām partijām, daļa paliks protestētājos. Ir izredzes turpināt darbību, atšķirībā no Lilitas partijas, kuru savulaik veidoja jau laicīgi kā «Vienotības» satelītu. Galvenais faktors – partija ir līderi, kas nepadosies un ir iespējas darboties arī nākamajā Saeimās, izveidojoties par vēl vienu NA – daudz vārdu un nekāda darba. Piedodiet, bet tāda ir pusfabrikāta nākotne.  

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis