Latviešu mīti – nekā nedarīšanas nozīmība

Vēl viens aktuāls mīts saistās ar ļoti interesantu domāšanas veidu. Ideja apmēram tāda: « Es nekā nedarīšu, es ne par vienu nebalsošu un viss ar laiku paliks labāk.» Tas pat nav fatālisms, kur cilvēks skaidri pasaka, ka neko nedarīs un pakļausies likteņa varai. To varētu nosaukt citā vārdā, bet uzreiz ir skaidrs, ka apvainosies gandrīz 90 % aktīvo interneta komentētāju, kas uzskata, ka šādā veidā cīnās par labāku Latviju. Tāpēc šo vārdu skaļi nepaudīšu.
Visbiežāk kā pamatojumu šādai darbībai piesauc indiešu sasniegumus un Mahatmu Gandiju. Lai gan tas ir atklāti muļķīgi – nevardarbīgās pretošanās kustība Indijā un vēlāk arī Dienvidāfrikas republikā ietvēra sevī ļoti daudz dažāda veida darbību, turklāt tā notika kustību un partiju vadībā. Patiesībā neviens no šo kustību dalībniekiem pat netaisījās iedomāties, ka varētu neko nedarīt un ne par ko nevēlēt.
Vēl viens vēsturisks piemērs ir tas, kā Latvija savulaik atguva neatkarību. Jā, pašas idejas pamatā bija nevardarbīgā pretošanās, bet šo kustību vadīja Latvijas Tautas fronte un ļoti daudz neatkarības piekritēju, kas regulāri nāca uz mītiņiem, dziedāja, runāja, protestēja, piedalījās barikāžu pasākumos. Un šis piemērs patiesībā pat nav labākais – lai arī cik ļoti augstu sevi vērtētu tā laika kustību dalībnieki, ja savulaik Boriss Jeļcins neizrādītu savu labo gribu, piešķirot PSRS republikām neatkarību, no PSRS mēs ārā nebūtu tikuši un pat NATO neko nepateiktu. Turklāt jāatceras, ka neatkarību ieguva arī pārējās republikas, kurās bija sava neatkarības kustība, bet ne tuvu tik ļoti aktīva, kā Baltijā. Kas nozīmē, ka neatkarību visdrīzāk būtu ieguvuši arī bez visām kustībām, kas gan nebūt nemazina savulaik Tautas Frontes un aktīvistu paveikto.
Vēsture skaidri māca – bez konkrētas kustības vai partijas vadībā nevardarbīgā pretošanās nenes nekādu labumu. Ja vēl piedevām šai nevardarbīgajai pretošanās kustībai nav nedz publicētu mērķu un programmas, tad tā ir vienkārši tantiņu diskusija pie kāpņu telpas par to, cik labi būtu, ja būtu ...




Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis