Visiem ienākumiem 40 un 45 procentu nodokli

Vēl viens variants, kā panākt godīgāku nodokļu sistēmu, ir atcelt uzņēmumu ienākumu nodokli. Pašlaik šī sfēra ir gana nesakārtota.
It īpaši sāpīgi ir divi faktori – peļņā tiek ieskaitītas arī summas, kuras uzņēmums nemaz nesaņem. Rodas situācijas, kad reālās peļņas nav, bet ienākumu nodoklis ir jāmaksā. No otras puses – nepārtrauktā diskusija par to, ka to peļņas daļu, kuru iegulda atpakaļ uzņēmumā, nevajadzētu aplikt ar ienākumu nodokli. Kas būtībā ir godīgi, jo šādā gadījumā nauda, kas tiek ieguldīta atpakaļ uzņēmuma attīstībā, nevar tikt pilnā mērā uzskatīta par peļņu, jo tāpat tiek iztērēta uzņēmuma darbībā.
Jaunā sistēma atceltu uzņēmumu ienākumu nodokli, ar 40 vai 45 procentu nodokli apliekot ienākumus, kuri tiek izmaksāti dividendēs vai citā veidā ienākumos no uzņēmuma. Kā jau iepriekš minēts – apliekot jebkurus ienākumus ar 40 procentu nodokli. Pašlaik arī šajā jomā godīguma ir maz – lai arī vispirms tiem maksāts 15 % uzņēmuma ienākumu nodoklis no peļņas un pēc tam 15 % no dividendēs saņemtās summas, tomēr vienalga šis nodokļu apjoms ir ievērojami mazāks, nekā to maksā parastie algas saņēmēji. Tāpēc arī šajā jomā 40 % nodoklis nolīdzinātu pozīcijas.
Savukārt 45 % nodokli būtu jāpiemēro tam kapitālam, kas aizplūst uz ārzemēm. Nauda, kas paliek Latvijā, tiek tērēta tepat, maksājot akcīzes un pievienotās vērtības nodokli, tādā veidā palielinot nodokļu ienākumus. Nauda, kas aiziet uz ārzemēm, to nedara. Tomēr ikvienam uzņēmējam, kurš sāk uzņēmējdarbību valstī, ir jāapzinās, ka šī valsts tomēr ar policijas darbu nodrošina drošību, ar izglītības sistēmu apmāca darbiniekus, kā arī citādi rūpējas par vidi un citiem apstākļiem. Tāpēc šajā gadījumā procentu likmei ir jābūt lielākai.
Protams, ka šajā situācijā tiks izmantoti gadījumi, kad ar uzņēmuma starpniecību peļņa tiks tērēta īpašnieku vajadzībām, neizmaksājot dividendes un nemaksājot ienākumu nodokli. Tomēr šajā situācijā tiks pirktas preces, maksāts pievienotās vērtības nodoklis un veicināta ekonomiskā aktivitāte, kas varētu kompensēt ienākumu nodokļa zudumus. Tiesa, šī paša iemesla dēļ nav jēga samazināt pievienotās vērtības nodokli.
Pieļauju, ka šāda sistēma samazinātu mahinācijas nodokļu sfērā, tai skaitā samazinot ofšoru darbības iespaidu Latvijā. Vai tas kā uz burvju mājienu palielinātu ienākumus? Diez vai. Toties šo sfēru varbūt arī sakārtotu. Nezinu visus zemūdens akmeņus šīm situācijām, bet nepieciešamība nolīdzināt nodokļu sistēmu ir skaidra, lai nebūtu nepārtraukti tā, ka turpinās izdevīgo nodokļi meklējumi ar mērķi apiet citu nodokļu maksājumus.

Foto - thehindubusinessline.com


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis