Ko es gribu no nākamajiem deputātiem?!


Piedodiet nu man, dārgie latvieši, bet klasiskās vēlmes, ko pieprasāt no deputātiem, man jau kādu laiku vienkārši riebjas. Prasa, lai deputāti kaut ko darītu ceļu labā, satiksmes labā, izglītības labā un tā tālāk. Praksē – nepaprasa neko un pēc tam apvainojas – maitas deputāti, neko neizpildīja. Kāpēc neizpildīja? Izpildīja. Vēlējāties, lai kaut ko izdara – un tad der arī salabots viens metrs ceļa, uzstāšanās par labu kādam satiksmes maršrutam, kaut arī neveiksmīga, neliels skolas remonts. Viss izdarīts.
Praksē ir ļoti daudzas lietas, kuras deputātiem nav jāpieprasa. Tas ietilpst viņu pienākumos – rūpēties par sabiedrības labklājību. Ja viņi to nedara, ir jārunā nevis par solījumu nepildīšanu, bet gan par elementāru neatbilstību amatam un pienākumu nepildīšanu.
Ja vēlaties sagaidīt, lai deputāti kaut ko izdara tā, lai to var novērtēt, ir jāprasa konkrētas lietas. Četros pirmajos Bauskas novada domes administrācijas gados man ir ļoti skaidri vairāki punkti, kas varētu atvieglot iedzīvotāju dzīvi. Vismaz labsajūtu noteikti. Turklāt šādas konkrētas prasības ļautu tiešām novērtēt deputātu darbu, jo mūžīgie nekonkrētie jautājumi dabūs tikpat nekonkrētas atbildes un nebūs nekādas atbildības.
Domāju, ka ar laiku šo sarakstu varētu papildināt.

1. Invalīdu pārvietošanās ratiņkrēslos. Latvijas būvnormatīvs ietvju uzbruktuvju un ēku uzbrauktuvju izveidošanai ir tikpat formāls, kā deputātu solījumi. Nepieciešams, lai pilsētā, veicot ielu un trotuāru remontus, notiktu sadarbība ar invalīdiem – lai viņi var redzēt un pārbaudīt, vai uzbrauktuves tiešām viņiem ir piemērotas. Tas ir svarīgi ne tikai invalīdiem, bet arī jaunajām māmiņām ar ratiem un velosipēdistiem.
2. Namsaimnieka jautājuma sakārtošana. Ir jāpārtrauc divas lietas. Pirmā ir namsaimnieka monopols. Bauskā ir jāpiesaista vairāki apsaimniekošanas uzņēmumi. Otrs – ir jāpārtrauc prakse, kad namu iedzīvotāji nodrošina ar algām namsaimnieka remonstrādnieku brigādi. Pašvaldības namsaimniekam ir jākļūst par administratoru, kurš pārvalda finanšu līdzekļus, risina problēmas un nolīgst firmas attiecīgu darbu veikšanai. Tas ļautu mājām ietaupīt līdzekļus remontdarbiem un atrisinātu nepārtraukto neapmierinātību par darbu nekvalitatīvu veikšanu.
3. Ir jāievēl Bauskas novada amatpersonas, kuras gatavas atbildēt par saviem darbiem, nevis nepārtraukti sūtīt uz pagastiem un iedzīvotāju sapulcēm aizvietotājus, vietniekus un vienkārši kādus parastus darbiniekus no malas. Ja amatpersona nav spējīga atnākt un uzzināt parastu cilvēku viedokli, tad diez vai viņa var veiksmīgi šos ļaudis arī pārstāvēt. Nepatīkamākais gadījums Bauskā līdz šim saistīts ar Bauskas pilsētas ūdenssaimniecības izbūves projektu – par spīti daudzu iedzīvotāju protestiem un lūgumiem iejaukties pašvaldības amatpersonām, pagaidām vesela gada laikā nekas tāds nav noticis.
Pagaidām viss. Es personīgi vēlētos arī jaunu, skaistu vieglatlētikas manēžu, dažas rūpnīcas un vēl šo to. Sapņot nav liegts, bet konkrētas prasības es tomēr esmu minējis jau tagad, gadu pirms vēlēšanām. 


Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kad pamana arī citi

Par cik pārdos Latviju?

Jums apnicis, man apnicis